Používá technologii služby Blogger.
RSS

Trailer k sedmé epizodě Star Wars toho moc neukáže. Ale navnadí vás řádně.

Nadšenci i skeptici se traileru ke Star Wars ep.VII: The Force Awakens nemohli dočkat. Přiznám se, že natáčení pod hlavičkou Disney udělalo skeptika i ze mě (jakkoli mám studio Disney ráda), trailer ale mé obavy alespoň částečně rozptýlil.

Je znát, že se tvůrci snaží držet původních dvou trilogií celé ságy. Přiznám se, že úvodní scéna stormtroopera v podání Johna Boyegy (bylo to na planetě Tatooine?) ve mně vyvolala mírné rozpaky, avšak pohled na klasické prvky předchozích dílů (jako například X-wingy) v kombinaci s hudbou Johna Williamse mi způsobil stav, který kdosi v komentářích pod trailerem na YouTube označil jako "nerdgasm".

Už vím, jak to bude pokračovat. Budu stříhat metr do příštího roku. Stanu se bezmocnou obětí merchandisingu. Pořídím si miniaturu toho robota, který vypadá jako těhotný R2D2 po plastice. Snad jen ten světelný meč, jehož rukojeť připomíná šavli, si odpustím. No i když...

(a samozřejmě se nemůžu dočkat dalších trailerů)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy birthday - Alfonso Cuarón

V rubrice Výročí se dnes chci věnovat mexickému režisérovi Alfonsovi Cuarónovi.

Alfonso Cuarón se narodil 28.listopadu 1961 v hlavním městě Mexika. Jeho otec byl jaderným fyzikem, jeho bratr Carlos je režisérem a scenáristou, druhý bratr Alfredo je biolog.

Alfonso toužil být filmařem nebo astronautem. Když ve dvanácti letech dostal svou první kameru, bylo rozhodnuto. Natáčel všechny a všechno a přál si navštívit všechna kina ve městě. Začal studovat dva obory na dvou rozdílných školách - dopoledne filosofii, odpoledne univerzitní centrum kinematografických studií. S prací pro film se Alfonso poprvé setkal v mexické televizi, kde pracoval nejdříve jako technik a posléze coby režisér. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se podílel na vzniku anglicky mluveného snímku Gaby: A True Story a spolupracoval na několika epizodách seriálu A Hora Marcada.

V roce 1991 vznikl pod Cuarónovou taktovkou snímek Jen s tvým partnerem, na jehož scénáři se podílel Alfonsův mladší bratr Carlos. Film posbíral řadu ocenění na festivalu v Torontu a Cuarón se tak dostal do zorného pole hollywoodských producentů. Pozvání do Hollywoodu (od Sydneyho Pollacka) na sebe nenechalo dlouho čekat.

Postupně přišly snímky Malá princezna, Velké naděje a Mexická jízda. Veliký kariérní zlom nastal v roce 2004, kdy Cuarón režíroval velkofilm Harry Potter a vězeň z Azkabanu (můj nejoblíbenější díl celé série). Následovaly snímky Potomci lidí a Paříži, miluji tě, v roce 2013 přišla velkolepá sci-fi Gravitace.

Alfonso Cuarón žije s ekoložkou, spisovatelkou a sloupkařkou Sheherazade Goldsmith, má čtyři děti. Na rok 2015 jsou naplánovány premiéry Cuarónových snímků Tales From The Hanging Head a Boy and His Shoe.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

The Babadook (2014) - recenze

Šestiletý Samuel (Noah Wiseman) žije od tragické smrti svého otce sám s matkou Amelií (Essie Davis). Vskutku nezáviděníhodná situace. Ve velkém domě je nepřítomnost třetího člena rodiny téměř hmatatelná, společnost malého psíka nestačí a na psychice matky i syna je to znát. Změny přicházejí plíživě a zpočátku se zdá, že jde "jen" o následky ztráty otce rodiny. Pravda je ale zcela jiná a děsivá...

Když Amelia jednoho večera otevře při čtení Samuelovi tenkou červenou knížkou se siluetou okřídleného obra v klobouku jménem Babadook, netuší, jakou lavinu událostí tím spustí. Malý Samuel si z Babadooka udělá své osobní monstrum, které jemu i Amelii velice rychle přeroste přes hlavu. Chování chlapečka se rapidně mění a kvůli narůstajícímu podivínství a agresivitě se postupně on i jeho matka dostávají do naprosté izolace. Kromě ponorkové nemoci a vzrůstajícího napětí začnou ústřední dvojici doma sužovat neobvyklé jevy, nespavost a plíživá hrůza. Po jednom z dalších konfliktů se Amelie rozhodne vzít Samuela k psychiatrovi. Je ale opravdu Babadook jen v jeho hlavě?

Babadook je prvním celovečerním počinem režisérky a bývalé herečky Jennifer Kent. Přihlédneme-li k faktu, že se jedná o prvotinu, musíme před režisérkou zákonitě smeknout. Námět je svým způsobem neotřelý (přeci jen se s dětmi coby hlavními postavami hororu příliš nesetkáváme), vizuální stránka filmu dovedena k dokonalosti (oblečení všech postav je barevně sladěné, stejně jako venkovní kulisy i interiéry). Nerada rozlišuji práci - i tu režisérskou - na "mužskou" a "ženskou", ale v případě tohoto snímku si troufám tvrdit, že je ženský rukopis velmi dobře čitelný. Režisérce se u Amelie podařilo skutečně věrně vykreslit změny ženské (potažmo mateřské) psychiky.

Postavy? Žádná z nich mi nebyla sympatická. Žádná. Ani trochu. Žádné jsem nedokázala fandit. Nedokázala jsem ale fandit ani Babadookovi, protože...protože tady hrála hlavní roli především atmosféra. Ve filmu se našlo pár slabších míst - zejména v nešťastně protahovaném finále, celkové hodnocení snímku však neovlivní.

Sečteno a podtrženo, Babadook příjemně rozvířil stojaté hladiny hororových snímků letošního roku, i když by mu měla náležet ještě nálepka "psychologický" a "mysteriózní", protože tady se na hrůzu a děs příliš nehraje. A v závěru zjistíte, že co se děsivosti týče, jsou horší lidé než příšery z leporela.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sequel Dne nezávislosti má zelenou

Po nesčetných oznámeních se natáčení sequelu legendární sci-fi Den nezávislosti konečně dostalo do oficiálního stádia příprav. Předcházely mu nesčetné personální změny, posuny data zahájení natáčení i změny názvu.

Magazín Deadline Hollywood přinesl souhrnnou zprávu s nejzásadnějšími informacemi: Will Smith se do sequelu nevrátí, autorem scénáře bude Carter Blanchard, děj se bude točit kolem příchodu příslušníků mimozemské rasy na planetu Zemi.

Datum premiéry v zámořských kinech je podle magazínu Deadline stanovené na čtvrtého července 2016, tedy na Den nezávislosti, přesně dvacet let po premiéře původního snímku.

Jak to bude s režií? S devětadevadesátiprocentní pravděpodobností usedne do režisérského křesla Roland Emmerich, oficiálně se ale snímku ještě neupsal. Ve chvíli, kdy bude s konečnou platností jmenován režisér, začne filmařský tým s castingem.

Zdroj: Deadline Hollywood

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS