Používá technologii služby Blogger.
RSS

Happy birthday - Alfonso Cuarón

V rubrice Výročí se dnes chci věnovat mexickému režisérovi Alfonsovi Cuarónovi.

Alfonso Cuarón se narodil 28.listopadu 1961 v hlavním městě Mexika. Jeho otec byl jaderným fyzikem, jeho bratr Carlos je režisérem a scenáristou, druhý bratr Alfredo je biolog.

Alfonso toužil být filmařem nebo astronautem. Když ve dvanácti letech dostal svou první kameru, bylo rozhodnuto. Natáčel všechny a všechno a přál si navštívit všechna kina ve městě. Začal studovat dva obory na dvou rozdílných školách - dopoledne filosofii, odpoledne univerzitní centrum kinematografických studií. S prací pro film se Alfonso poprvé setkal v mexické televizi, kde pracoval nejdříve jako technik a posléze coby režisér. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se podílel na vzniku anglicky mluveného snímku Gaby: A True Story a spolupracoval na několika epizodách seriálu A Hora Marcada.

V roce 1991 vznikl pod Cuarónovou taktovkou snímek Jen s tvým partnerem, na jehož scénáři se podílel Alfonsův mladší bratr Carlos. Film posbíral řadu ocenění na festivalu v Torontu a Cuarón se tak dostal do zorného pole hollywoodských producentů. Pozvání do Hollywoodu (od Sydneyho Pollacka) na sebe nenechalo dlouho čekat.

Postupně přišly snímky Malá princezna, Velké naděje a Mexická jízda. Veliký kariérní zlom nastal v roce 2004, kdy Cuarón režíroval velkofilm Harry Potter a vězeň z Azkabanu (můj nejoblíbenější díl celé série). Následovaly snímky Potomci lidí a Paříži, miluji tě, v roce 2013 přišla velkolepá sci-fi Gravitace.

Alfonso Cuarón žije s ekoložkou, spisovatelkou a sloupkařkou Sheherazade Goldsmith, má čtyři děti. Na rok 2015 jsou naplánovány premiéry Cuarónových snímků Tales From The Hanging Head a Boy and His Shoe.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentářů:

Okomentovat